Wally's biografie

Op 12 juli 1932 wordt in Zelzate Eduard Van De Walle geboren. Niemand had op dit moment kunnen voorspellen dat er een wereldster geboren werd...

Eddy Wally - Eduard Van de Walle - ziet het eerste levenslicht op 12 juli 1932 in de volksbuurt ‘De Katte' te Zelzate, België. Iedereen noemt hem als kleine jongen ‘Wardje'. Eddy is als schoolknaap al een ‘echt showbeest'. Rekenen en taal zijn niet echt zijn ding maar zingen, musiceren en grappen en grollen wel.

Het gezin Van de Walle kent geen overbodige luxe. Zijn vader is arbeider in een teerfabriek en klust- wat bij als zanger/muzikant. Helaas ruilt hij het heden voor het eeuwige op negenenveertig jarige leeftijd en laat moeder en drie kinderen (twee oudere zussen en Eddy) achter. Eddy is dan nog maar een tiener die meteen met zijn neus op de harde realiteit wordt gedrukt: hij is nu de kostwinner van het gezin en moet als textielarbeider werken in de weverij van Sas van Gent, waar hij een bekwame wever van kostuumstoffen blijkt. Tijdens de pauzes zorgt hij met zijn gitaar al voor entertainment onder de werknemers.

Hij is tot over zijn oren verliefd op Mariëtte Roegiers (officiële naam: Maria Roegiers) en na hun verloving trouwen ze op 19 juli 1956. Ongeveer een jaartje later, op 25 juni 1957 komt dochter Marina voor extra leven zorgen in het jonge gezin. Na het huwelijk zegt Eddy de fabriek vaarwel en trekt samen met zijn schoonmoeder de markten op. Ze verkopen lederwaren op verschillende grote markten in Vlaanderen.

In 1960, na de dood van zijn schoonmoeder, verhuizen ze naar Ertvelde en nemen de zaak van Eddy's schoonouders, een café en winkeltje over in de Achterstraat. Mariëtte en Eddy blijven echter nog steeds de markten doen. Eddy zou in dit jaar ook professioneler met zijn zang- en muziekcarrière omgaan.

In 1965 koopt Eddy een aanpalend stuk grond in de Achterstraat waar twee jaar later één van zijn grote dromen, het legendarische feestpaleis ‘Paris-Las Vegas', moet verrijzen. Dit is ook het jaar van Eddy's eerste grote hit ‘Cherie'. Het nummer staat maar liefst acht weken lang op de nummer 1 positie in de Belgische hitparade en klimt zelfs tot N° 14 in de Nederlandse charts, wat een behoorlijk unieke prestatie is in die tijd voor een Belgische artiest. ‘Cherie' wordt opgenomen en geproduceerd door Johnny Hoes (Platenfirma Telstar). Tot op heden werken Johnny en Eddy nog steeds samen!

We schrijven 1967. Feestzaal ‘Paris-Las Vegas' is een feit. Vele artiesten krijgen van Eddy kansen en beginnen hun carrière in deze Vlaamse showtempel (we denken hierbij o.a. aan André Hazes, Luc Appermont, Zwarte Lola, Jo Leemans...).

In 1973 komt een tweede grote droom van Eddy uit. Hij wordt, als eenvoudige kerel uit Zelzate, gevraagd om in de USA op te treden. Hij ontmoet er tal van bekende Amerikanen (zoals Gregory Peck en Cesar Romero). De volledige reis wordt gefilmd en in twee delen uitgezonden op de toenmalige BRT (nu VRT één).

1979. Eddy blijft de wereld veroveren. Hij wordt geboekt in de USSR en verzorgt er zo'n 24 concerten in verschillende steden. Ook deelt hij er de planken met niemand minder dan Elton John.

17 april 1984 is er een eerste contact met zijn manager Hugo Colpaert. Dit zou voor een frisse en nieuwe wind zorgen in de carrière van Eddy Wally. De twee mannen vinden elkaar en sluiten een akkoord dat tot op heden nog steeds staat als een huis. Doorgaan is de boodschap.

Op 7 oktober 1984 is het feest ten huize de familie Van de Walle. Kleindochter Vanessa is geboren.

In 1994 reist Eddy naar China om er op te treden in de discotheek Qian Men in Shangai op vraag van de Chinese televisie. Wally zingt er zelfs in het Chinees tot groot vermaak van het publiek.

Dertig jaar na de hit ‘Chérie', in 1995, wordt ‘Cherie In Da House' opnieuw een knaller van formaat.

In 1996 worden de marktwagens en feestzaal ‘Paris-Las Vegas' verkocht. Eddy en Mariëtte keren terug naar ‘Wardjes' heimat ‘De Katte'.

 

Eddy: ’In totaal heb ik méér dan 500 liedjes opgenomen! Ik heb dus een enorm repertoire. Van ups en downs in mijn carrière geen sprake.’

 

De artiest Eddy Wally heeft ondertussen alle uithoeken van de wereld gezien. Hij werd en wordt nog steeds in vele landen geboekt. In zowat alle landen van Europa heeft hij voor ambiance gezorgd, maar ook in India, Egypte, Cuba en vele andere landen zullen ze Eddy niet gauw vergeten. Zelfs nu in 2008 staan er weer optredens geboekt in Spanje en Polen en wie weet China?

Er is geen gemeente in Vlaanderen en Zuid-Nederland waar Eddy niet geweest is voor een groot of klein optreden. Een aankondiging als ‘de man van Ertvelde' of ‘The voice of Europe' zijn voldoende om het publiek uit de bol te laten gaan. Het applaus en gejuich bij ieder optreden spreekt boekdelen.

In 2003 vecht Eddy als een leeuw tegen een hardnekkige en heel zware ziekte. Waar anderen de handdoek al in de ring zouden gooien gaat hij echter in een niet te stoppen levensdrang voort. Met succes, want in juni 2004 staat hij weer op het podium en bereikt hij langzaam maar zeker weer de top. Naast tal van medailles, bekers, erkenningen, oorkonden, lifetime achievement awards en dergelijke krijgt hij in 2005 het teken van Ridder in de Leopoldsorde opgespeld.

2006 is een topjaar! De optredens volgen elkaar in sneltempo op. De trein dendert verder over de rails doorheen Vlaanderen en Nederland.

Op 5 juli 2006 is er de viering van zijn gouden jubileum (50-jarig huwelijk) met Mariëtte en op 6 juli de inhuldiging van zijn standbeeld te Ertvelde.

2007. Eddy is op vraag van de Belgian and Dutch Club of Florida te gast in Miami voor een concert. Hij keert in november op vraag van de Belgian Club terug om er geld in te zamelen voor een goed doel - Make a Wish Foundation - geflankeerd door o.a. Sharon Stone en Nathalie Cole.

2007. Eddy Wally wordt dit jaar 75 en dat zal niet onopgemerkt voorbij gaan! Hij wordt in verschillende steden en gemeenten gehuldigd (Gent, Zelzate, Ertvelde,...). Er is de verjaardagsfuif tijdens de Gentse Feesten op het Sint Baafsplein en als klapper op de vuurpijl zakken op 18 april duizenden Vlaamse en Nederlandse Wally fans af naar het Antwerps sportpaleis om samen met hun idool een geweldige verjaardagsfuif te geven. Gasten waren o.a. Debbie en Nancy, Kate Ryan, Luc De Vos, Vader Abraham, Sam Gooris en Aardvark.

In december 2007 komt het boek ‘Eddy Wally, the Voice of Europe' uit. Het bevat het meest complete overzicht van het leven en de carrière van deze unieke artiest, met tal van nooit eerder gepubliceerde foto's en een complete discografie.

Eddy is zijn geboortestad Zelzate trouw gebleven. Hij woont er nog steeds. Hij is ondanks zijn status, nationale en internationale belangstelling altijd ‘Wardje' uit Zelzate gebleven.

Weetjes...

  • Zijn artiestennaam ‘Eddy Wally' dankt hij aan de beroepsfotograaf Edmond Helling.
  • Geen enkele Belgische artiest heeft zo'n uitgebreide garderobe als Eddy Wally. Tussen zijn showkledij zitten werkelijke parels. Zijn grote inspiratiebronnen voor kledij zijn Elvis Presley en Liberace.
  • In 2010 zou het Eddy Wally museum in Zelzate een feit moeten zijn.
  • ‘Gent is Wallystad'... al verschillende jaren op rij is Eddy op dinsdagavond tijdens de Gentse Feesten van de partij met een groot feest tot gevolg.
  • Eddy Wally heeft 17 gouden platen en cd's aan de muur hangen.
  • Van ‘Cherie' werden meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht!
  • Plannen voor een langspeelfilm met Eddy Wally in de hoofdrol krijgen vaste vorm...

Je kan deze biografie in lange en korte versie ook downloaden als pdf bestand. Ga hiervoor naar 'Wally's Wereld', klik op 'Wally's download' en maak bij biografie je keuze.