Uitvaartplechtigheid - Eddy Wally - Adri-Jan Hoes

Lieve aanwezigen


Vandaag nemen we afscheid van een van de grootste en meest succesvolle ontdekkingen van mijn vader Johnny Hoes, de immens populaire Vlaamse charmezanger Eddy Wally.
Eddy was een jongen die van kinds af aan droomde van muziek maken. Net als elk aankomend artiest waren de tijden zeker in de beginjaren moeilijk en hard want er moest brood op de plank komen  De muziek had Eddy van huis uit meegekregen immers zijn vader was in die beginjaren een geweldige accordeonist die erg geliefd was in “de Katte“, een arbeidersbuurt waar Eddy opgroeide. Zijn eerste serieuze podium is een talentenjacht in het café van de ouders van zijn grote liefde Mariëtte. Eddy wint die avond niet alleen de talentenjacht maar ook het hart van zijn grote liefde voor het leven Mariëtte en ze zijn vanaf die tijd onafscheidelijk.
In tegenstelling tot veel andere artiesten heeft Eddy zijn droom muziek maken en hier geld mee verdienen waargemaakt al ging dit niet vanzelf. Na zijn eerste plaatjes die niet het succes brachten wat hij voor ogen had hoorde hij dat in Weert een platenbaas was die het ene succes na het andere succes aan elkaar reeg : Een zekere Meneer Johnny Hoes.
Eddy trok de stoute schoenen aan en stortte zich op voorspraak van zijn Mariëtje in het grote avontuur. Wanneer hij succes zou willen hebben dan moest hij in Weert zijn. Een Roomse en dure reis in die tijd maar Eddy had het er voor over. Voor zijn carrière moest alles wijken want die stond op plaats 1 !
Mijn vader was verrast door zijn stem. Eddy was van nature innemend had een apart stemgeluid en dat boeide hem. In zijn achterhoofd had hij allang het idee dit kon voor België wel eens de nieuwe Tino Rossi worden, een charmezanger die mijn moeder zo geweldig vond. Als geen ander verstond mijn vader de kunst om voor bepaalde artiesten een nummer te maken dat hun op het lijf was geschreven. Wally had een uniek stemgeluid was een sympathieke verschijning en was bovenal charmant.
Hij schreef voor Eddy Wally “ Cherie “  Het leven van Eddy en Mariëtte is met het uitkomen van “ Cherie “ nooit meer hetzelfde geweest en de weg omhoog waar ze zo hard voor gewerkt hadden stond nu wagenwijd open.
De successen volgden zich in snel tempo op . Er werd een schitterende dancing geopend waar de fans met bussen van heinde en verre op af kwamen om hun zogeliefde ster te mogen aanschouwen. Ertvelde leek in die dagen in het weekend het Las Vegas der lage landen en het verwachtingpatroon van het publiek werd ruimschoots overtroffen want Eddy Wally verstond zijn metier !
Gehuld in oogverblindende kostuums liet hij ze wegdromen en nam ze voor even mee in zijn fantasierijke sprookjeswereld om de alledaagse sleur even te vergeten. Het publiek genoot en het succes werd alleen maar groter. De hits volgden elkaar in sneltreinvaart op en de optredens waren verpletterend. Waar Eddy verscheen ging het dak eraf !

Dat zakelijk niet alles even goed in balans was kan iedereen overkomen dus ook Eddy Wally. Ondanks de mega-successen en het harde werk stond het e.e.a. financieel niet in verhouding tot elkaar. Het was in die periode dat Hugo Colpaert in beeld kwam. Ik denk dat Hugo na Mariette en mijn vader het beste is wat hem is overkomen. Hugo saneerde in rap tempo de zakelijke problemen die zich hadden aangediend , ging zijn agenda behartigen en drukte een belangrijke stempel op zijn verdere succesvolle carrière tot op de dag van vandaag. Het is de periode dat Eddy Wally ook internationaal gaat. Als geen ander weet Hugo Colpaert de uitstapjes naar de Sovjet Unie, naar Amerika en naar China slim te vermarkten en Eddy met zijn geweldige uitspraken doet de rest. De Voice of Europe is geboren en Eddy weet boven zich zelf uit te stijgen. Niets is meer te dol en hij springt zelfs uit een vliegmachine!


Eddy mag dan al terugkijken op een glanzende carrière met veel hits met hoogtepunten maar ook dieptepunten want ook die horen bij zo’n succesvolle carrière . Niets gaat vanzelf en….. in het leven krijg je niets kado.
In 2003 krijgt ook Eddy een enorme klap te verwerken. Er wordt bij hem op het hoogtepunt van zijn succesvolle carrière darmkanker  geconstateerd en zijn wereld stort ineen. Alles waar hij zo voor gevochten heeft leek hem te worden ontnomen. Zijn situatie was op dat moment uitzichtloos maar Eddy vecht zich terug. De wil om weer op de planken te staan en te schitteren voor zijn publiek was het medicijn waar kanker niet tegen opgewassen bleek ! Eddy had met de veerkracht van een bokser ook deze moeilijke match in zijn voordeel beslist en na 8 maanden van revalideren kwam zijn nieuwe singel uit met de toepasselijke titel : Ik voel me beter dan ooit en de succestrein raast voort alsof er niets gebeurd is. The show must go on tot ……6 maart 2011.


Het noodlot slaat meedogenloos toe. Eddy Wally wordt getroffen door een hersenbloeding. Toen ik met mijn vader, die toen nog leefde Eddy opzocht in het ziekenhuis in Gent was hij er van overtuigd dat hij ook deze strijd ging winnen. Hij had immers voor hetere vuren gestaan Zijn situatie verbeterde echter niet en de vooruitzichten voor een verdere carrière bleken kansloos. Liefdevol werd hij opgevangen door zijn dochter Marina waar hij zo trots op was en zijn kleindochter Vanessa. Hugo Colpaert, de man die hem tot op de dag van vandaag terzijde had gestaan liet zijn ster ondanks alle ellende verder schitteren. Liefdevol werd hij opgenomen in het tehuis in Zelzate waar hij met alle egards werd behandeld. Hugo organiseerde zijn welverdiende expositie en zorgde ervoor dat hij van zijn platenmaatschappij  Telstar de felbegeerde Million Award in ontvangst mocht nemen. Eddy genoot in deze nadagen van de overweldigende media aandacht welke Hugo steeds voor hem wist te creëren Tot….6 oktober 2012.  Het dierbaarste wat Eddy Wally op deze aarde bezat werd hem ontnomen. Zijn Mariëtje kwam te overlijden en hij was ontroostbaar. De media aandacht bij het overlijden van Mariette was overweldigend want inmiddels had ook zij de harten van heel Belgie verovert en hoorde ze inmiddels net als Eddy tot een geliefde  BV . Het verlies van Mariëtte heeft Eddy nooit een plaats kunnen geven en het gemis werd, mede door de toestand waarin hij verkeerde,alsmaar groter. Ook het feit dat zijn ster niet meer zo straalde als hij eigenlijk gewild had moet hem pijn hebben gedaan. 


Met Eddy Wally is ons een grote ster ontnomen maar zijn ster zal voor altijd boven ons stralen.
Eddy niemand zong zo mooi over een hart en rode rozen
daarom hebben Mariëtte en mijn vader dit hart voor jou gekozen 
Een hart van rozen als teken van eeuwige trouw
om je te laten weten België houdt van jou
Geachte aanwezigen,
Mag ik nog een keer voor die eenvoudige jongen uit “ de Katte “ die zijn droom met keihard werken waarmaakte en daardoor uitgroeide tot een van de grootste vedette die België ooit gekend heeft als blijk van waardering een daverend applaus wat hij in zijn laatste fase zo gemist moet hebben !

Adieu lieve Eddy rust zacht

 Tekst: Adri-Jan Hoes

Uitvaartplechtigheid - Eddy Wally - Adri-Jan Hoes geschreven door JBG - 14 February 2016 in defaultReageer

(*)
(*) wordt niet getoond